Национална седмица на четенето 22 – 26 октомври 2018г.

С дейности, чрез които да постигнем  по-пълноценен и траен резултат в ограмотяването и възпитаването на децата, както и да приобщим родители, семейство и общественост за съвместна работа с ДГ „Здравец“, премина Националната седмица на четенето –  22 – 26 октомври 2018 г.,която е част  от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014- 2020).

Първи ден – под надслов „Добро утро с приказка“с благородна и обогатяваща мисия,  прага на всяка възрастова група прекрачиха мама или баба на дете, които с много обич и внимание,  по интересен и увлекателен начин запознаваха, децата с любима своя приказка.

На Втория ден,  младежи и девойки от „Младежки парламент“ Горна Оряховица зарадваха децата от трета подготвителна група“Звездички“ и втора възрастова група „Слънце“, с  приказките “Червената шапчица” и “Снежанка и седемте джуджета”.  Младежите показаха на децата един приказен свят, в който доброто винаги побеждава и пред каквито и трудности да се изправят в бъдеще децата, те не трябва да се отказват, а да осъществяват мечтите си докрай. Децата поздравиха гостите, а те, за да оставят по-траен и въздействащ спомен, който децата да отнесат и споделят у дома,   подариха на всяко дете картинки с приказни герои за оцветяване. Прекараното време в детската градина беше ползотворно както за малчуганите, така и за порасналите вече каки и батковци от „Младежкия парламент“. Порасналите вече ученици с носталгия си припомниха безгрижните мигове в Детската градина, прекарани в забавления, песни и игри, споделиха, че не е забравено времето, когато са слушали приказки от любимите си учителки. Ползотворното общуване между двете институции ще продължи с още срещи и изненади, които са планували младите горнооряховски парламентьори.

Ден трети от Националната седмица на четенето беше посветен на среща с литературни творци от града. Наш гост бе горнооряховската поетеса Таня Мезева. Тя зарадва децата със забавните си и благозвучни стихотворения, в които любимите детски герои разказват поучителни истории по достъпен и интригуващ за съвременното поколение начин. Малчуганите в унес слушаха римушките, в които Зайко, Мечо и Калинката бяха палави непослушковци като тях, случваха им се познати премеждия и трябваше да решават „важни“ проблеми. Децата от Трета и Четвърта подготвителни групи бяха подготвили изненада за гостенката. Порасналите ‚Звездички“ и „Маргаритки“, зарадваха Таня Мезева, като артистично изиграха драматизации по нейни стихове. Поетесата възнагради старанието на малките артисти като подари на всяка група своята детска стихосбирка „Добротворци“, за да насърчи и вдъхнови подрастващите да обичат българската реч и да вършат добри и полезни дела.

Петокласници от Второ СУ „Вичо Грънчаров“ посетиха Четвърта подготвителна група „Маргаритки“ в четвъртия ден от Националната седмица на четенето, за да покажат на бъдещите ученици, колко интересни и полезни неща ще научат щом пристъпят училищния праг. Каките и батковците изразително прочетоха на малките „Маргаритки“  народната приказка „Болен здрав носи“ и подариха много книжки с приказки, някои от които бяха изработени лично от тях. Шестгодишният Алекс ги изненада приятно като сам прочете гатанка, показвайки, че вече познава буквите и е готов за първи клас. Гостите останаха още малко да си поиграят с децата, припомняйки си с умиление хубавите, безгрижни мигове, прекарани в Детската градина с любимите учителки и играчки.

В последния  ден от Националната седмица на четенето в ДГ „Здравец“ гостуваха бабите, за да предадат на подрастващите мъдростта и опита на своето време. Във всяка група беше прочетена или разказана поучителна приказка. Децата с интерес слушаха и отговаряха на въпросите, зададени от разказвачите, като в стаята цареше уютна домашна атмосфера като на гости при баба. Сладкодумните гостенки подариха книжки с приказки, за да обогатят „Детската библиотека“, създадена във всяка група и достъпна за всички деца. А малчуганите от своя страна се отблагодариха като ги поздравиха с весели стихове и песни, които са научили в Детската градина.

С  тази изява закрихме седмицата на четенето, но оставаме в света на детските книги, защото децата вече знаят, че четенето е магия – магия, която отваря врати към нови светове.

Изказваме благодарност  на всички, които се включиха в Националната седмица на четенето и за личния пример, който дадоха на  децата!

  • ДГ „Здравец“

    гр. Горна Оряховица
    ул. ”Ал. Стамболийски” № 1
    Телефон:
    0884 477 301
    0884 477 302
    0885 550 783
    Имейл:
    dg_zdravets_go@abv.bg

  • Контакти


  • Изработено от daskalo.com